Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Westeremden. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Woensdag 22 juli t/m 2 oktober 2020
Woar de luchtn schier binn

Woar de luchtn schier binn

Foto: Bees Paradise van Marten van Holten

De Noordgangers zijn drie schilders die Groningen op hun eigen wijze weergeven in verf. Dat het voornamelijk het Groninger land is is wat zij gedrieën gemeen hebben. De outlook en de interpretatie is een ander verhaal. De Noordgangers, Reinier van den Berg (1959), Marten van Holten (1958) en Huib van der Stelt (1965) komen niet van oorsprong uit de provincie Groningen. Zij voelen (en dan mede door de schoonheid van het land) zich wel zeer nauw verbonden en kijken met een frisse, en inmiddels getriggerde blik naar het Grunniger Laan. De interpretatie van dat landschap wordt in het werk van ieder van de Noordgangers ‘eigenwijs’ uitgedrukt.

Van 22 Juli tot en met 1 Oktober exposeren de Noordgangers op drie plekken:

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12, Klein Wetsinge
Dagelijks geopend van 11.00 - 18.00 uur

Theeschenkerij van Domies Toen
Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen
Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur

“Het Spijslokaal” Openluchtmuseum Het Hoogeland Oosterkerkpad 3 (restaurant, auditorium ingang) 9989 AH Warffum
Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge

Hoofdstraat 76
Pieterburen
Tijd 11:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Woensdag 19 augustus t/m 30 september 2020
Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Foto: detail van een schilderij

Zuurdijk gaat internationaal! Heidrun Prost, geboren in Beieren, wonend in het Rheiderland, net over de grens, exposeert in de kerk van Zuurdijk. Heidrun Prost is geboren in 1966 in Kaufbeuren, Duitsland. Ze leeft en werkt in het Rheiderland, Duitsland. Ze is lid van de BBK Ostfriesland (Bund Bildender Künstler) en lid van ‘Kunst aan de rand van Nederland’. Ze had verschillende tentoonstellingen in Ostfriesland, Beieren, Belfast en Nederland.

In de tentoonstelling ‘Im Gesichtskreis’ toont ze olie- en pastelschilderijen van luchten, die ze dag in dag uit enkele maanden lang vastlegde. Ze vertelde dat dit werk ook een beetje haar heimwee naar de bergen verbeeldt. Immers, die wolken zijn net bergen! Heidrun schildert vooral. Ze onderzoekt het gezicht achter de mens, het wezen van hemel en aarde, van de natuur en van de dingen. Ze wordt geraakt door een bepaalde kleurtoon, door een verhaal, een geschiedenis of door de magie in een foto, een gebeurtenis of ervaring. Haar werk is altijd ‘eine Grenzwanderung’, een tocht op de grens van figuurlijk werk, fictie en abstractie.

De kerk is altijd open.

Locatie Kerk Zuurdijk: Hoofdweg 43
Zuurdijk
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 4 september t/m 14 oktober 2020
Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Detail van foto uit de serie Out sight

Frank Nuiver richt zich, met zijn documentaire werkwijze, vaak op sociale onderwerpen. In zijn werk fotografeert hij vooral subgroepen en mensen aan de rand van de samenleving. Hij geeft ze een gezicht en vertelt hun verhaal. Zo heeft hij de serie De Compound gemaakt over een opvangtehuis voor veteranen met PTSS. Zijn andere fotoseries ‘Out sight’ en `Solutions, Energy' gaan over mensen die met zo min mogelijk voorzieningen bewust buiten en uit het zicht van de maatschappij leven. De foto’s die te zien zijn in Klein Wetsinge, komen uit deze laatste twee series.

Het Kerkje van Klein Wetsinge organiseert het hele jaar door wisselende exposities. De kerk is elke dag geopend van 10 tot 18 uur. De kerk is regelmatig verhuurd en besloten. Bellen vóór bezoek aan de expositie is daarom handig. Nicolaas Geenen 06-54685405.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Zaterdag 12 september t/m 3 januari 2021
Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

Tentoonstelling Amsterdamse School in Delfzijl

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.
In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.
Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Locatie MuzeeAquarium: Zeebadweg 7
Delfzijl
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer
Vrijdag 25 september t/m 17 januari 2021
Body language

Body language

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Locatie Museum Catharijneconvent: Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Lees meer
Zondag 27 september t/m 25 oktober 2020
Fototentoonstelling rode beuk

Fototentoonstelling rode beuk

Ter gelegenheid van de Boom van het Jaar-verkiezing (de rode beuk in Domies Toen is kandidaat) werd er een fotowedstrijd uitgeschreven. Er kwamen 39 inzendingen binnen gemaakt door 22 fotografen. De uiteindelijke winnaar wordt zondag 27 september bekendgemaakt. Alle inzendingen worden getoond in de kerk van Pieterburen vanaf zondag 27 september t/m zondag 25 oktober. De kerk vn Pieterburen is dagelijks geopend.
Er kan nog gestemd worden op de Boom van het Jaar tot 14 oktober - https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-groningen

Locatie Petruskerk Pieterburen: Hoofdstraat 74
Pieterburen
Lees meer
Donderdag 1 oktober t/m 31 oktober 2020
Maand van de Groninger Geschiedenis

Maand van de Groninger Geschiedenis

Op donderdag 1 oktober gaat de allereerste Maand van de Groninger Geschiedenis van start. De Groninger Archieven en partners organiseren voor het eerst in dertig jaar niet een Dag maar een hele Maand van de Groninger Geschiedenis. Vrijwel elke dag in oktober is er een historische activiteit, verspreid over stad en ommeland. Bovendien maakt de organisatie gebruik van de noodzaak om fysiek en digitaal activiteiten aan te bieden. De Maand begint dan ook met het online symposium Vertel ErfGoed.

Locatie Groninger Archieven digitaal: digitaal
Lees meer

1

october
Documentaire Rosa - een onzichtbare vrouw

Documentaire Rosa - een onzichtbare vrouw

Fotoalbum familie Lazarus

VOLGEBOEKT!!!

Wie was Rosa Lazarus? Over deze vraag gaat de documentaire Rosa - een onzichtbare vrouw. De Joodse Rosa Lazarus vluchtte uit het Duitse Oldenburg voor de nazi's naar Nederland en werd in Groningen door predikant Binne Roorda enkele jaren verborgen in zijn huis, samen met zeven andere Joden. Filmmaker Farschid Ali Zahedi zelf moest ook zijn vaderland verlaten: hij ontvluchtte Iran om in Duitsland asiel aan te vragen. Later werd hij Duits staatsburger.

Aan de hand van historische documenten, foto's en hedendaagse getuigenissen schetst Farschid Ali Zahedi in zijn documentaire een beeld van deze gewone en onopvallende vrouw, wier leven echter bepaald niet gewoon was. Het verhaal van Rosa is dan ook geen gewoon heldenverhaal.

De film begint in Stapelmoor en volgt dan haar verdere levensloop. Na haar vlucht naar Nederland vond Rosa van 1942 tot de bevrijding in 1945 onderdak bij dominee Binne Roorda aan de Ernst Casimirlaan 4a in Groningen, samen met zeven andere Joden. Rosa overleefde, maar Binne werd in maart 1945 op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme en stierf in april 1945 in het kamp Sandbostel, 9 dagen nadat de stad Groningen werd bevrijd.

Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde Rosa Lazarus naar Amerika. In 1964 kwam ze terug naar Oldenburg om haar oudste broer Samuel die een concentratiekamp overleefde te bezoeken. In 1971 stierf ze, ze was toen 78 jaar.

De film wil Rosa een gezicht geven en weer in herinnering brengen en daarmee ook de Jodenvervolging door de nazi’s. Maar ook is de film een verzetsverhaal aan de hand van de verzetsdaden van dominee Binne Roorda.

Nederlands-Duitse geschiedenis
De reconstructie van het leven van Rosa Lazarus heeft meerdere jaren geduurd en is tot stand gekomen in samenwerking met de Groningse Ytje Stevens-Roorda. Samen met een groep Groningers onderzocht zij het leven van haar grootvader Binne Roorda. Omdat het verhaal van Rosa Lazarus zich afspeelt aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens en dus met de geschiedenis van beide gebieden verbonden is, is van de film een Duitstalige en een Nederlandse versie gemaakt.

Iraans-Duitse filmmaker en journalist Farschid Ali Zahedi vluchtte vanuit Iran naar Oldenburg, waar hij eerst asiel vond en later Duits staatsburger werd. In 1993 richtte hij de Werkstattfilm op. Met documentaires en tentoonstellingen zet hij zich in voor een kritische herwaardering van de regionale geschiedenis. In 2018 ontving hij daarvoor uit handen van de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier een hoge nationale onderscheiding.

De film van Farschid Ali Zahedi, verbonden aan het Oldenburgse film- en media-instituut Werkstattfilm, wordt gefinancierd door de stad Oldenburg, district Leer en het financieringsprogramma van de Europese Unie Interreg Deutschland – Nederland.

Helaas helemaal uitverkocht!

Locatie Synagoge Folkingestraat Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Tijd Aanvang 19:30 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage; reserveren verplicht
Inlichtingen reserveren@synagogegroningen.nl
Vrijdag 2 oktober t/m 4 oktober 2020
Expositie KLEI

Expositie KLEI

In DE KERK in Onderdendam gaat op 18 september de tentoonstelling KLEI van start. Drie keramisten tonen hun werk en daarnaast is er een informatie te vinden over de historie van steenfabriek Allershof. De keramisten zijn allen afkomstig uit gemeente het Hogeland. Jan Mulder uit Onderdendam, Marchien Cordes uit Westeremden en Wim de Boer uit Winsum. De drie kunstenaars verwerken de klei ieder op unieke wijze.

Jan Mulder noemt zichzelf keramiekbouwer, hij bouwt zijn creaties met platen klei en laat zich steeds weer verrassen door het spel tussen vuur, klei en glazuur.

Marchien Cordes verweeft in haar werk graag andere materialen zoals metaal, de klei gaat een bijzondere symbiose aan met het ijzer waardoor de verschillende materialen nauwelijks nog te onderscheiden zijn.

Wim de Boer raakt geïnspireerd door het Reitdiepgebied en bakt soms met originele Groninger klei, verder gebruikt hij veel kleur in zijn werk.

In DE KERK is het centrum voor de Groninger Amsterdamse School gevestigd. Deze architectuurstroming staat bekend om zijn baksteenexpressionisme en deze bakstenen werden onder meer in Onderdendam gebakken. Steenfabriek Allershof (Limborgh Mejier) aan de Winsumerweg had als eerste Groningse steenfabriek een ringoven, u kunt er meer over lezen tijdens de tentoonstelling.

KLEI is te zien van 18 september tot en met 18 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis en de kunstwerken kunnen worden gekocht.

(Foto: Jim Ernst)

Locatie Kerk Onderdendam: Bedumerweg 34
Onderdendam
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Lees meer
Zaterdag 3 oktober t/m 4 oktober 2020
Expositie met werk van Annemiek Meijer e.a.

Expositie met werk van Annemiek Meijer e.a.

In de mooie Kloosterkerk in Thesinge vindt deze weekenden een expositie plaats van beelden van Margriet Dijkstra (mensfiguren), schilderijen van Lodewijk Hordijk (landschappen, geïnspireerd door het Groninger landschap) en van Annemiek Meijer (m.n. Groninger Stadsgezichten).
Zaterdag/zondag 26 en 27 september en 3 en 4 oktober

Locatie Kloosterkerk Thesinge: Kapelstraat 2
Thesinge
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer