Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Westeremden. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 10 september t/m 22 januari 2023
Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Noorderlicht en de Akerk presenteren van september tot december 2022 een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van 1970 tot nu. Je ziet een land dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er zich beiden laten gelden. Het werk is gemaakt door Oekraïense fotokunstenaars en fotojournalisten die in eigen land wonen en werken. Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet om de aandacht voor de internationaal nog nauwelijks bekende Oekraïense fotografie te vergroten.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Woensdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 12:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer
Zondag 25 september t/m 18 december 2022
Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Jazz in Feerwerd is vijf jaar actief. Deze tentoonstelling bevat een foto reeks van de concerten die in de afgelopen vijf jaar hebben plaats gevonden, met voornamelijk foto’s van onze huisfotograaf Jan Tempel.

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3
Donderdag 24 november t/m 17 december 2022
Ankers op het droge

Ankers op het droge

Herinneringen, verhalen en symboliek

Waarom leggen mensen een anker in hun voortuin? Verhalenfotograaf Caroline Penris raakte nieuwsgierig naar de verhalen van deze mensen. Wat betekent het anker voor hun? ‘Ik belde op goed geluk aan bij mensen in de provincie Groningen en mocht naar prachtige verhalen luisteren. Verhalen van binnenvaartschippers, zeelieden, vissers. Van tattoo op de onderarm tot een metershoog anker in de tuin, van scheepsramp op de Rijn tot een heel klein gouden oorringetje.’ De ankers op het droge bewaren herinneringen, verhalen en symboliek. Caroline Penris legde tien verhalen vast in woord en beeld.

Het boek
De verhalen en de foto’s zijn ook gebundeld in een boek: Ankers op het Droge. Het boek is in te zien en te koop bij de tentoonstelling.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 13
Prijs Toegang gratis
Lees meer

27

november
Ensemble Cantarosa

Ensemble Cantarosa

Vocaal ensemble Cantarosa verzorgt een sfeervol concert in de kerk van Den Andel. Repertoire variërend van gearrangeerde popmuziek, musical en volksmuziek tot (licht-) klassieke muziek. Zowel a capella als met piano-begeleiding.

Locatie Den Andel: Streekweg 34
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

27

november
Jubileumconcert De Zingerij

Jubileumconcert De Zingerij

35 jaar de toon gezet. Met werken van o.a.: Brahms, Bruckner Purcell, Rheinberger Clara Wieck dirigent en pianist: Martijn Jager.

Samenstelling
Intermezze Mia Mera Karin Heesen viool en zang Peter Rippen accordeon, piano en zang

Tickets
De kaarten zijn vooraf te reserveren of aan de deur te koop.

Locatie Engelbert: Engelberterweg 38
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren gewenst

27

november
Orgelconcert in de kerk van Kolham.

Orgelconcert in de kerk van Kolham.

In Kolham bestaat al meerdere jaren het idee om organisten uit de Woldstreek een concert te laten verzorgen, waarbij orgelmuziek centraal staat. Op zondag 27 november is het eindelijk zo ver: om 14.30 uur zal een aantal organisten de aftrap geven van een hopelijk jaarlijks terugkerend concert.

Naast solo-stukken op orgel, zullen er ook composities te horen zijn waarbij het orgel samenspeelt met trompet (A.Alkema) en/of dwarsfluit (H.Feij). Daarnaast zal het Groninger Mannenensemble onder leiding van dirigente D.van der Heide met hun organist enkele liederen ten gehore brengen. Organisten zijn: M.Rozema, J.Kleefsman, P.Stokje en B.Nienhuis. Werken van oa. J.S.Bach, G.Ph.Telemann, S.Adams, M.Camidge, A.Vivaldi.

In de pauze is koffie/thee met het gebruikelijke zelfgebakken ‘iets lekkers’.

De opbrengst gaat naar de activiteiten-commissie KieK voor het organiseren van oa. exposities, optredens en overige activiteiten in het kerkgebouw.

Locatie Kolham: Hoofdweg 44
Tijd Aanvang 14:30 uur

27

november
The Counterpoints - Il Musicista Itinerante

The Counterpoints - Il Musicista Itinerante

In de donkere maand voor kerst komt barokensemble The Counterpoints naar Groningen voor 3 bijzondere concerten in Eenum, Obergum en Noordlaren. De intieme sfeer van de oude Groninger kerken past perfect bij hun bezetting met blokfluit, viool, cello, klavecimbel en luit. Kom luisteren naar de mooiste kamermuziek van o.a. Corelli, Händel, Purcell en onbekende componisten als Oswald en Geminiani!

Het programma Il Musicista Itinerante neemt je mee op ‘Grand Tour’ met muzikanten uit de achttiende eeuw, die reisden tussen de Britse eilanden en Italië. Zij lieten zich in hun composities beïnvloeden door alle nieuwe geluiden die ze onderweg tegenkwamen. Dit leverde spectaculaire, virtuoze stukken op, die sterk zijn beïnvloed door Engelse en Schotse volksmuziek. Een feest voor het oor!

The Counterpoints leerden elkaar kennen tijdens hun studie Oude Muziek op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inmiddels zijn ze een graag geziene gast op binnen- en buitenlandse podia. Hun eerste CD “La Querelleuse” ontving een editors choice in het prestigieuze tijdschrift Gramophone en ook hun nieuwste cd “Thomascantors in Dialogue” kreeg lovende recensies.

“We mogen ons rijk rekenen met dit barokensemble” Maartje Stokkers in De Volkskrant.

Voor deze concerten werken The Counterpoints samen met de Stichting Groninger Kerken.

Locatie Noordlaren: Lageweg 8
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00

4

december
Bespeling Hemonycarillon - Sinterklaas

Bespeling Hemonycarillon - Sinterklaas

Sinterklaas is nog in het land en daarom heeft onze beiaardier gekozen voor een heel programma met Sinterklaas liedjes, hij hoopt dan ook dat de Goedheiligman tijd maakt om ergens rond de Hippolytuskerk in Middelstum naar deze bespeling te luisteren. De beiaardier heeft gekozen voor een klassieke Sinterklaasbespeling met bijna allemaal liedjes uit de oude doos.

De meeste Sinterklaasliederen zijn in de 19de eeuw geschreven. Een groot aantal is van de Groninger dichteres/onderwijzeres Katharina Leopold. Haar vader was burgemeester van Bedum en zelf werd zij onderwijzeres in Groningen. Ze schreef de teksten op bestaande, veelal Duitse liederen. De bespeling wordt geopend met de Pieten Macarena, een modern Sinterklaaslied dat inmiddels een klassieker is geworden. Tot besluit van de bespeling, wel twee dagen te vroeg; Dag Sinterklaasje. Voor de beiaardier zijn dit heerlijke melodieën, die zich uitstekend lenen voor improvisaties. Voor de vuist weg spelen, zoals dat zo mooi heet.

Locatie Middelstum: Concordiaplein 1,
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Reserveren en/of inlichtingen voorzitter@carillonmiddelstum.nl
Lees meer

4

december
Benefietconcert Oleg Lysenko

Benefietconcert Oleg Lysenko

In het kader van de fototentoonstelling “Oekraïne: het pad naar vrijheid”, geeft Oleg Lysenko deze middag een benefietconcert voor zijn thuisland Oekraïne. Hij woont inmiddels ruim twintig jaar in Nederland, maar zijn moeder en broer zijn nog daar.

Ter gelegenheid van dit benefietconcert treedt Oleg op samen met zijn accordeon- en gasten. De gehele opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed uitgeruste tweedehands ambulance voor Oekraïne. Eventueel kan via onderstaande QR-code ook gedoneerd worden.

Gastoptredens
Tanja Kolisnyk
Sheila Moens
Thomas Grosshanten
Sofie Geluk

Tickets kosten 15 euro voor volwassenen en 7,50 voor kinderen. De gehele opbrengst gaat naar Oekraïne.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Volwassenen € 15,00 , € 7,50 Kinderen (1 t/m 17 j)
Lees meer

10

december
Winterexcursie SOGK

Winterexcursie SOGK

De SOGK organiseert excursies langs fraaie kerkgebouwen die de provincie rijk is. Op zaterdag 10 december // zaterdag 14 januari 2023 gaan we naar de kerk van Warffum, Kantens, Stitswerd en Bedum. Deze kerken liggen in de oude streek Hunsingo, het gebied in het Noorden van onze provincie ten westen van de voormalige Fivelboezem. Dit gebied met zijn vruchtbare bodem is evenals Fivelingo al heel lang bewoond. Veel van de oude plaatsen in het gebied zijn te vinden op voormalige kwelderwallen.

Kosten
€35,- p.p (€28,- voor vrijwilligers en donateurs) met de bus €12,- p.p (€8,- voor vrijwilligers en donateurs) eigen vervoer Aanmelden via excursies@groningerkerken.nl (geeft hierbij aan of u zich aanmeldt voor de bus of met eigen auto gaat).

Corona
Wij houden de ontwikkelingen rondom corona nauwlettend in de gaten. Nieuwe maatregelen kunnen van invloed zijn op bepaalde activiteiten en dat kan betekenen dat deze in een andere vorm zullen plaatsvinden dan gepland. Heeft u zich voor een activiteit aangemeld, dan wordt u hier altijd over geïnformeerd.

Locatie Diverse kerken
Prijs Toegang Va € 28,00; reserveren verplicht